fbpx

Golfen is net als skiën

Als skileraar zie ik tijdens mijn wintersport veel mensen van de berg af gaan met het nodige (onterechte) zelfvertrouwen. “Ja ik heb 2x geskied in Zoetemeer en het ging best wel goed vond ik zelf, dus ik dacht ik ga lekker op wintersport en van de hogere bergen af”. Dit is een zeer reeel scenario van de beginnende wintersporter. “Dit kan ik wel”, hoor ik ook vaak.

Als ik ze dan van de berg af zie rammen zonder enige controle van snelheid, richting en balans denk ik bij mezelf: “Soms moet je erkennen dat iets niet vanzelf gaat en dat het best gevaarlijk is om geen hulp in te schakelen”.

Nu denk je natuurlijk: Wat heeft dit in de vredesnaam te maken met golf? Dat is eigenlijk vrij simpel. Veel mensen denken dat het prima mogelijk is om bepaalde regels en technieken zelf aan te leren, zonder enige hulp van professionals. In veel gevallen werkt de uitdrukking ‘oefening baart kunst’ ook prima. Dit is ook hoe ik zelf vaak denk. Echter is dit bij skiën en golf niet het geval.

Toevallig hoorde ik vorige week op het nieuws dat het levensgevaarlijk is dat ouders hun kinderen proberen te leren skiën. Dit komt door het missen van de nodige theoretische- en praktische ervaringen. De ouders hebben vaak zelf niet de techniek van een volleerd skiër, dus zullen eventuele foutjes in de techniek ook worden overgebracht aan de kinderen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, omdat de echte controle en techniek ontbreekt.

Bij golf is het grotendeels gelijk. Je kunt zelf een basis aanleren, waardoor je denkt dat je je prima kunt redden op de baan. Echter is het van groot belang dat je de regels kent om ongelukken en irritaties te voorkomen. De golfballen zijn helaas niet gemaakt van piepschuim en komen dus hard aan als je iemand niet waarschuwt.

Qua techniek kun je bij golf, net als bij het skiën, ook een leuke basis aanleren. Echter is deze basis gebaseerd op je eigen aannames. Dit betekent dus niet dat als je een bal ver kan slaan, dat dit ook de beste manier is. Je kunt veel onnodige blessures oplopen door het gebruik van verkeerde technieken. Als je namelijk de hele dag op de baan staat en je stok meermaals goed in de grond hebt gegraven, ga je dit vanzelf voelen.

Zelf heb ik in eerste instantie ook veel geoefend op de baan zonder enige vorm van professionele instructie. Echter merkte ik al gauw, dat dit prima was… tot zover. Toen kwamen mijn vader en ik onverwachts in contact met Rob (golfprofessional van de Nederlandse Golfschool). Hij liep langs toen mijn vader en ik aan het oefenen waren op de driving range. Rob zag mijn vader slaan en zei: “Joh, denk aan je rug. Je moet het veel rustiger aanpakken. Het wordt niet voor niets gezien als ouwe lullensport”. Zo gaf hij gauw wat aanwijzingen aan mijn vader, die vervolgens veel beter begon te slaan. Toen hadden we door dat golflessen wellicht toch een zeer goede optie waren.

Na een aantal lessen op de indoor golfsimulator bij Rob ging het bij ons beiden al een heel stuk beter op de baan. Ik sloeg verder, zonder extra kracht te zetten en datzelfde gold voor mijn vader. Ook was de kans ineens van 20% naar 60% gestegen dat de bal tenminste rechtdoor ging en enigszins goed werd geraakt. Dit gaf eigenlijk alleen maar bevestiging hoe belangrijk de lessen zijn.

Ook kregen we wat theoretische kennis mee voor op de baan. Wat moet je roepen als een bal richting een ander persoon vliegt, of wat moet je doen als je je bal in de bosjes hebt geslagen en deze niet meer terug kan vinden? Dit alles zorgde ervoor dat het plezier tijdens het golfen alleen maar groter werd. Nu zit ik er zelfs zo diep in, dat ik deze verhalen schrijf voor de Nederlandse Golfschool hahaha. Kortgezegd, onderschat de waarde van lessen niet!

Geef een reactie

Sluit Menu